Då var det äntligen dags för Google att presentera version 2.3 av Android, eller mer populärt kallad Gingerbread. Det är förhållandevis lite grafiska uppdateringar men desto mer tekniska ändringar.

Gingerbread är på samma sätt som Android 2.2 (FroYo) fokuserad på att förbättra saker som händer under ytan på telefonen.

Förutom snabbare prestanda så har Google gjort om delar av minneshanteringen i applikationer. Apps som tar för mycket minne i bakgrunden kommer att stängas av för att förbättra batteritiden. Samma gäller med det nya systemet för applikationshanteraren som nu visar mer data över hur mycket applikationen tar i minne.

Google meddelar även att den stora uppgraderingen av gränssnittet kommer att komma i nästa version som heter Honeycomb. Det sägs även att denna version kommer vara fokuserad för tablets/pad.

En annan mycket spännande ny funktion är SIP-protkollet som möjliggör IP-telefoni direkt från din Android-telefon. APIt är helt öppet och man kan bygga in SIP/IP-telefoni i vilken Android-applikation som helst.

Mycket fokus har även lags på att utveckla Android som en spelplattform. Flera interna anrop och APIs har lagts till för att göra det enklare för utvecklare att skapa spel.

Gingerbread har även ett nytt tangentbord som stödjer bland annat Multitouch och en smartare funktion för att korrigera felstavade ord. Även klipp-och-klistra funktionen har fått sig en uppgradering.

På hårdvarusidan hittar vi Near Field Communication (NFC) som gör att din Android-telefon kan t.ex kommunicera med betalterminaler. Detta kräver uppgraderad hårdvara i din telefon, men branschen tror att framtiden betalningar kommer ske med telefonen, snarare än med kreditkort. Vi får se helt enkelt.

Introduktionsvideo från Google:

Källor och fördjupning:
Pc För Alla, AndroidGuiden, M3, Computer Sweden

Sugen på att läsa om Nexus S? Då är det Jezpers blogg ni skall besöka.