Färdiglekt för Lulzsec (Lulz Security) som efter 50 dagar av hacking lägger ner verksamheten. Anledningen, enligt dom själva, var att gruppen endast skulle verka under just 50 dagar och att deras ”uppdrag”, att skapa kaos bland företag och statliga organisationer, var slutfört.

Genom vad som kan liknas vid en presskommuniké på Twitter och  The Pirate Bay meddelade Lulzsec under Söndagen att dom lägger ner din verksamhet med omedelbar verkan.

Bakom sig lämnar dom ett stort antal antal ddos-attacker och informationsstölder vilket drabbade bland annat Sony Pictures, Bethesda Softworks, CIA (åtminstone delar av CIA), AOL, AT&T, Blizzard (World of Warcraft), Minecraft, Serious Organised Crime Agency i England, Amerikanska Public Service-bolaget PBS, Nintendo samt delar av NATO.

Lulzsec använder huvudsakligen 0-day exploits för SQL injection-tekniker för att komma över initiell tillgång till sina mål samt brister i mjukvara.

Gruppen sägs vara en avknoppning av den notriska Anonymous-rörelsen och skall, enligt läckta chatt-loggar från en privat IRC-kanal till The Guardian, bestå av 8 män med följande handles; Neuron, Redact, Sabu (ledarfigur), Lol/Kayla, joepie92, Avunit, Storm och Topiary (ledarfigur). Just Sabu sägs bo i New York och arbetar som säkerhetskonsult.

Motivationen bakom attackerna är enligt media att skapa kaos och oordning, medans jag personligen tror att drivkraften bakom detta snarare var mindre politiskt och mer utav ett pojkstreck, ett pojkstreck som kanske snöbollade ur proportioner. Och först nu när polis och myndigheter hinner ikapp gruppen så valde dom att kliva av deras skenande tåg.

Om inte annat har Lulzsec satt Internetsäkerhet på kartan och förhoppningsvis har det skapat lite mer medvetenhet runt ämnet och hur dåligt skydd många stora företag och myndigheter har.

Källor och fördjupning:
Expressen, SVT, PC För Alla, Tech World, Computer Sweden, Aftonbladet