Efter sex års diskussioner och förhandlar beslutades det idag, den 20 Juni 2011, att ICANN kommer att tillåta nya toppdomäner på Internet. Det historiska beslutet innebär att vem som helst kommer att kunna ansöka om en ny toppnivå på ett domännamn, t.ex .tommie eller .car.

Vem som helst får ansöka men man måste möta flertalet kritierer för att godkännas. Kostnaden för en toppnivå kommer att ligga på 185.000 dollar, motsvarande 1,1 miljoner svenska kronor samt en årlig kostnad på drygt 160 000 kr.

Beslutet, som i många kretsar anses vara kontroversiellt, är omdebatterat och enligt IIS VD Danny Aerts ligger mycket byråkrati bakom beslutet. Till exempel att nuvarande ICANN ordföranden påskyndande beslutet för denne eftermäles skull samt att man ville säkra ett existensberättigande för ICANN och dess verksamhet.

En sak är dock säker och att det är att detta gör den rådande domänsituationen sämre för många företag och organisationer. Även om andemeningen delvis är att kväva en spirande andrahandshandel av domännamn så skapar man sig ett otroligt svårkontrollerat system där företag och individer sätter regler och förordningar runt nya topdomäner. Ett bra exempel är .car. En vinstdrivande organisation kan således köpa denna toppnivådomän och sedan godtyckligt och till vilket pris som helst sälja vidare domäner till Volvo, SAAB och motsvarande bilmärken. Samma gäller .travel, .bank, .house, .news etc etc.

Detta beslut gör det även otroligt svårt för en konsument att veta vilket domännamn som anses vara officiellt för ett företag. I exemplet ovan vet man inte om det är www.volvo, volvo.se, volvo.com, volvo.car, volvo.auto, volvo.cars eller volvo.company som är den officiella siten för företaget. Mer, snarare all, makt kommer att hamna hos sökmotorerna och hur effektivt företaget väljer att arbeta med sin SEO och profilering i sökresultat.

I min mening gör man ett dåligt system sämre, ett beslut som grundas på byråkrati och pengahunger men ytterst liten omtanke för Internets fortlevnad. Det är tyvärr precis som en styresordförande från ICANNs skriver på Twitter; ”what’s exciting is we have no idea what will happen”.

Källor och fördjupning:
DN, DN [2]Computer Sweden, SVD, IIS.se