Har under senare tid haft omfattande problem med Cloudflare och Cloudflare-hostade siter i Telenors mobila nätverk. Chrome rapporterar fel ERR_CONNECTION_RESET vid anslutning och detta har varit ett ont horn i sidan på mig ett bra tag.

Vid användade av VPN så försvann problemet helt, så jag kunde rätt snabbt utesluta min lokala enhet. Felet måste antingen ligga i min router, en ASUS 4G-AC53U, eller i min tomato-router som ligger mellan internet-routern och ASUSen. Jag kunde rätt snabbt utesluta min tomato-router genom att prova ett sekundärt nätverk, där felet inte uppenbarade sig. Utan felet måste ligga i min ASUS router.

Efter lite efterforskning visade det sig att sidor som skyddas av Cloudflare har problem med ECN eller Explicit Congestion Notification. Något som ASUS 4G-AC53U stödjer.

Loggade in i routern via SSH och mycket riktigt var ECN igång:

admin@4G-AC53U:/tmp/home/root# cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_ecn
2

Nästa steg var att stänga av ENC och prova igen:

admin@4G-AC53U:/tmp/home/root# echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/tcp_ecn
admin@4G-AC53U:/tmp/home/root# cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_ecn
0

Och mycket riktigt. Nu hoppade allt igång igen. Avslutade med att göra ett boot-script som automatiskt stänger av ECN när routern startar om sig. Då jag misstänker att ASUS system automatiskt kommer återställa detta värde vid omstart.

Vi får se hur väl detta funkar, men rent spontant så funkar det bättre nu än innan.

Lycka till!