Förvandla din Apple Tv 2 till ett XBMC-monster med HD-stöd


Apple kan hårvara och XBMC-gänget kan bygga riktigt bra mediacenter-lönsningar och tillsammans blir dom en utmärkt liten mediaspelare för under 1000kr. Denna guide hjälper dig att jailbreaka din Apple Tv 2 och installera XBMC.

XBMC har funnits i flera år och är för många, inklusive mig själv, den ultimata mediacenter-lösningen. Många andra lösningar, t.ex Plex och Media Portal, bygger på kod från XBMC som funnits på kartan i snart 8 år. XBMC stödjer alla filformat under solen och kommer packad med funktioner och tillägg. T.ex kan man visa SVT Play eller kolla på film via headweb.

Apple Tv 2 är det närmaste en extremt kraftfull iPod med HDMI-utgång. Den har väldigt lite internt utrymme och förlitar sig helt på att du har en NAS i nätverket eller strömmar data över Internet. Vad som gör ATV extra intressant är att den har så kallas hårdvarudekodning på grafikkortet, vilket gör den stark nog att visa HD-film i 720p och 1080p.

Tyvärr lämnar gränsnittet på denna underbara lilla enhet mycket att önska. Apple förlitar sig helt på att du har flera Apple (eller PC) datorer i nätverket som delar ut filmer genom iTunes, något som jag tyvärr inte är intresserad av. Jag vill att min ATV skall visa video direkt från min NAS och det är här XBMC kommer in.

Grabbarna och tjejerna över hos XBMC meddelade under sensommaren 2010 att dom lyckats bygga en version av XBMC som fungerar på ATV. För att installera XBMC krävs dock att du jailbreakar din Apple Tv och rotar runt lite i terminalen.

Som vanligt tar jag inget ansvar överhuvudtaget rörande din enhet, dina filer eller dina husdjur. Går något fel under denna process så är det helt upp till dig själv att lösa det. 

Generellt sett är detta inget att oroa sig för, men det medför en viss risk och jag rekommenderar inte att man gör detta om man inte känner sig bekväm med terminal-kommandon.

Jailbreaka din Apple Tv 2
Innan vi kan installera XBMC på din ATV måste den jailbreakas. Detta gör enklast med en teknik som heter Seas0nPass.

Följ guiden på den sidan och kom ihåg att ström-kabeln inte skall vara inkopplad under denna processen, annars dyker ATV inte upp i iTunes och du kan inte återställa den.

Processen tar runt 20 minuter och det kan ibland kännas som att den har hängt sig, men avbryt absolut inte en pågående återställning – det kan skapa mer problem för dig än du räknat med. Låt den jobba i lugn och ro.

Installera XBMC
När enheten väl är jailbreakad är det dags att lägga in XBMC. Detta görs enklast genom att du ansluter till din ATV genom SSH (Putty i Windows, Terminalen i OSX eller motsvarande i Linux).

Anslut till din ATV som root – lösenordet är ”alpine” såvida du inte själv har ändrat det:
  ssh root@ip-adressen-till-din-atv

Lägg till XBMC.orgs repositories (mjukvaru-bibliotek):
  echo “deb http://mirrors.xbmc.org/apt/atv2 ./” > /etc/apt/sources.list.d/xbmc.list

Uppdatera din Apple Tv 2 och installera XBMC:
  apt-get update && apt-get install org.xbmc.xbmc-atv2

Snabbt förklarat så lär du din ATV att hämta mjukvara från XBMCs programbibliotek och installera detta på enheten. Du kan köra samma kommando för att uppdatera XBMC till senaste versionen.

På din ATV kommer du nu se en ny meny som heter ”XBMC” och där kan du starta XBMC.


Tips och Trix

Din Apple TV 2 kommer i tid och otid att informera dig om att det finns en ny uppdatering att hämta hem, detta på grund av att vår jailbreakade version har ett lägre versions-nummer än den senaste versionen. Du enkelt stänga av dessa varningar genom att köra följande kommando:
 apt-get install com.nito.updatebegone

Senare versioner av XBMC för Apple Tv 2 bygger på ny kod för XBMC som kallas för Eden. Detta betyder att alla versioner över 10.0-7 av XBMC för ATV inte är kompatibel med XBMC för Windows, Mac och Linux. Om man har ett delat bibliotek (via t.ex MySQL) är det viktigt att nedgradera sin ATV-version.

Ta bort din nuvarande XBMC-version
 apt-get remove org.xbmc.xbmc-atv2

Ladda hem version 10.0-7
 wget http://mirrors.xbmc.org/apt/atv2/deb/org.xbmc.xbmc-atv2_10.0-7_iphoneos-arm.deb

Installera gamla versionen
 dpkg -i org.xbmc.xbmc-atv2_10.0-7_iphoneos-arm.deb

Din XBMC version är nu kompatibel med nuvarande XBMC (Dharma).

Missa inte att kolla in Prisjakt.nu för billigaste priset på en Apple Tv 2.

Källor och intressanta länkar:
Xbmc.org, Seas0nPass, Apple.com

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

34 kommentarer

 1. Jimmy Schön

  Mycket intressant läsning har varit intresserad av denna setupen länge men inte blivet färdig byta ut min gamla ATV den gör ju fortfarande ett lika bra jobb dock utan möjlighet till att spela upp HD-material. 

  Däremot den visar film i 1080p är nog en sanning med modifikation. Nuvarande XBMC med ATV 2 decodar 720p/1080p men outputen blir ändå inte högre än 720p. 

  Saxat från: http://wiki.xbmc.org/index.php?title=XBMC_for_iOS_specific_FAQ
  ”What resolutions is the ATV2 capable of outputting?At present, though the ATV2 can decode 1080p video (using Apple’s private VideoToolBox API for hardware-accelerated decoding), it is limited to 720p output. The 1080p video is decoded, then down-scaled in hardware to 720p. This is low on the priority list to ”fix”, as it may be a Frontrow limitation or a hardware limitation (ATV 2 has limited resources, i.e. 256MB RAM, etc). To see if you can really benefit with 1080p output, please consult this chart”

  • Andrew

    vill också tillägga att den kör upsampling på ljudet så att CD 16/44 blir istället 16/48, och att XBMC inte kan spela 24-bitar ljud t.ex 24/96, utan det blir 16/96.  FLAC 24/192 finns inte på kartan.  Dessutom klarar varken atv2 eller xbmc att spela HD ljud, endast DD och DTS.

   Dessutom är XBMC 11.0 Eden på Atv2 med 5.0.2 ganska segt när man bläddrar i biblioteket.  Den är inte oanvändbar, men det irriterar.  Därför alla som köpte atv2 för ett tag sedan kör med Apple iOS 4.2.2, då det kräver mycket mindre än senaste mjukvara, men det går inte i dagsläget att nedgradera till 4.2.2.

   Missförstår mig inte… den här lösningen är det bästa man kan få just nu anser jag.  Jag älskar den, men jag ser fram emot en ATV3 som kan jailbreak:as untethered för att kunna få lika bra prestanda som tidigare iOS versioner och 1080p uppspelning 🙂  Förhoppningsvis finns det också bättre förutsättningar för HS ljud och 24/192 med!

 2. Mattias Hedman

  Grymt intressant, min Mac Mini hemma börjar staka sig på rörselserika 1080p filmer.
  En Apple TV2 är så liten att jag bara vill ha den för det.
  Hmmm hmmm detta tål att tänkas på. 🙂

 3. Johan Persson

  Hur snabbt startar XBMC från avstängt och/eller hur mycket drar ATV’n igång?

  • Tommie

   Den startar på några sekunder, men det beror lite på hur du satt upp ditt bibliotek.

   Vet ej hur mycket ATVn drar när den är igång, men det skall enligt forum vara extremt lite. 

   • Johan Persson

    Hittade precis detta. Verkar ju lovande med ”Built-in 6W power supply”

    • Tommie

     Med tanke på att den rullar på USB-ström så snackar vi inte många W 🙂

 4. Fredrik Johnsson

  Nån som har provat detta?. Tänkte springa iväg till helgen och köpa mig en Äpple-TV. 🙂

  6w Power och XBMC. Ge mig. 🙂 

  • Fredrik Johnsson

   Köpte en idag. Rootad å klar på 5 minuter. Funkar klockrent!

 5. Niklas

  Nån som kan bistå med lite hjälp??

  • Fredrik Johnsson

   Vad behöver du hjälp med?. Jag rootade min nyinköpta atv idag. Funkar som en klocka 🙂

 6. Yunlee222

  Får allt att funka fint på min mac. ATV är jailbreakad och XBMC är installerat och fungerar. Hittar dock inte mina mappar från datorn någonstans. Har provat länge nu med att söka efter mina saker (filmer o.s.v) men hittar inget via ATVn. Alt ser grymt ut på själva datorn men ej på TVn. Vad göra ?

 7. Ted Bäckman

  Så Headweb har kommit till XBMC nu?

 8. Hokisuffe

  Betyder det att jag kan streama filmer från min Time Capsule direkt till ATV utan att gå via datorn?

 9. Johan

  Hej jag har problem med den, när jag kommer till terminalen och skriver in allt och den börjar installera sen så säger den att det inte finns tillräckligt med utrymme på den error cod 1 får jag upp, Någon som varit med om liknande fel?

 10. Daniel

  Köpte ATV2 idag och körde Seas0nPass dvs jailbreakade den och installerade nitoTV och sedan XBMC också men kan inte se mina delade filer eller något annat. Finns det någon som kan hjälpa snälla!

  • Daniel

   Och ja, jag delade mappar, testade med FTP, PLEX mm men inget hjälper! :/

 11. Johan

  Följde guiden här , men det laggade nåt fruktansvärt , sen följde jag detta istället:
  http://wiki.xbmc.org/index.php?title=HOW-TO:Install_XBMC_on_Apple_TV_2

  Nu funkar det jättebra !
  Jailbreaket fungerade bra i ovanstående guide ,  Seas0nPass
  Nu funkar det fint med både iso-filer och img-filer från AppleTV2 när den hämtar data från både en NAS-server eller från min dator

 12. Superb tutorial you have shared here and great for me, I am glad to read this post.

 13. Fredrik

  Hej!

  Kan någon rekommendera en NAS server? Mitt wifi orkar inte streama allt för hög kvalité utan buffer. 

  • Jag kör Buffalo nas, finns i alla prisklasser själv kör jag en terstation 8tr…..men linkstation 4tr är bra o billig

  •  jag ska sälja min

 14. E-sim

  Tjena.Det är så att Sverige för tillfället har krig emot både Ryssland och Litauen. Så vi behöver nya spelare som kan hjälpa oss att växa och återta våra regioner.
  http://e-sim.org/lan.10038/

 15. Jailbreakade min 4.4.4 APTV och la in XBMC igår. Fungerar mycket bra!
  Ni som har problem med att SMB shares inte fungerar, prova att lägga in en smb share manuellt och  knappa in ipnummer istället för att browsa. För mig så fungerade inte user/password när man browsar och försöker lägga till  en smb share.

 16. Grymt tips. Köpte en Apple TV för inte allt så längesen men inte riktigt hittat något område, men det här är intressant. Åker upp på Qlose.se 🙂

 17. Mikolaj Frisch

  Problem… försökte jailbreka ATV2 med Seaosonpass och När den uppgraderade atv till version 5. Nu kan jag inte återställa ATV – det kommer ett meddelande: Apple TV:n ”apple TV” kunde inte återställas. Ett okänt fel uppstod (21)….någon som kan hjälpa mig?

  • Ludvig

   Det går inte att få en äldre version än den du har på den idag.

 18. Kjetil G

  Hur funkar JB med ver 5.1 av ATV2?

 19. Alfred

  Stort tack för guiden, hjälpte oerhört mycket!

  Köpte min apple tv på prisfall.se för typ 400 spänn inkl. frakt förövrigt så var värt att jailbreaka den, hade annars inte gjort det.

 20. Marcusandersson94

  Kan man streama fotbolls matcher? tex kika premier leauge?

  • Lamar760

   Tjena har du fått hjälp här?
   Skulle också vilja veta hur

 21. Fredik

  Hur funkar det? Jag har kört XBMC på macen i flera år, om jag har XBMC på ATV kommer jag åt filerna på macen då enkelt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *