Det har kallat för en e-post dödare av mainstream-media, men det är förmodligen ganska långt ifrån sanningen. Visst stödjer Facebook Messages e-post, men det är mest utav en nödvändighet. Tanken bakom systemet är betydligt större och ambitiösare än så.

I grund och botten är Facebook Messages ett sätt att samköra all din online-kommunikation, oavsett om det är sms, e-post, facebook-meddelanden, eller chat så är tanken att det samlas på ett och samma ställe, detta ställe är då så klart Facebook.

Hur funkar det?

Facebook vill ta bort ”hur kontaktar jag Tommie”-steget genom att man helt enkelt skickar direkt till min Facebook-profil, oavsett vilket teknik du använder. Vill du till exempel kontakta mig via e-post så skickar du ett e-post till mittanvä[email protected]. Exakta detaljer hur det funkar via SMS och IM är för tillfället inte helt uppenbart, men den informationen lär offentliggöras när produkten släpps.

Den sociala inkorgen

En fördel med ett system som detta är att man samlar all information på samma ställe. Genom att låta Facebook sortera all denna kommunikation så kan dom även avgöra vad som är relevant för dig, på samma sätt som Google Priority Inbox. Eftersom Facebook vet om vem som är min mamma så kommer automatiskt hennes meddeladen vara mer relevanta för mig än t.ex ett nyhetsbrev från ett företag.

Facebook messaging tar även bort behovet av att ha rubriker i meddelandena eftersom allt anses vara ”diskussion”. Det finns inget ärende på ditt meddelande, bara att du vill meddela mottagaren något.  Kommer till exempel ett meddelande från någon som du inte har i din kontaktlista så hamnar detta automatiskt i en annan mapp.

Varför släpper Facebook detta?

Även om iden med ett system som detta är förenkla det för användaren, så är det framför allt för att skapa en så kallad lock-in i Facebook. För att läsa dessa meddelanden så måste man vara medlem och inloggad hos Facebook.

Ett taktiskt och medvetet val just för att Facebook skall ta en större del av ditt online-liv. Mark Zuckerberg, skaparen av Facebook, har själv sagt att som har som mål att göra Facebook till ”The Internet” och Facebook Messages är ett steg närmare det.

Och det är upp till var och en om man vill vara en del av det. Men en sak är säker, det är ingen e-post dödare.

Video-demonstration av Facebook Messages
http://www.youtube.com/watch?v=bdzuFG6q63k

Källor och fördjupning:
SvD,  Tkj, SvT, M3, Dn, Computer Sweden, InternetWorld