Steve Jobs rör till begreppet ”öppenhet” och anklagar Android för fragmentering

Det blev en ovanligt händelserik presskonferens när Apple under Måndagen presenterade sifforna för det tredje kvartalet. Förutom att Apple presenterade sitt starkaste kvartal någonsin tog Apples CEO Steve Jobs tillfället i akt att ventilera lite av sina åsikter runt Google och i synnerhet Android.

Det verkade faktiskt som detta var relativt oplanerat då journalisterna inte hade någon aning om att Steve skulle deltaga i telefonkonferensen. Tyvärr föll hela spontaniteten något i glömska då det stod väldigt klart att Steve läste inte bara läste innantill utan även lyckades snurra in sig i diverse begrepp.

Steve Jobs:
Google loves to characterize Android as ”open,” and iOS and iPhone as ”closed”. We find this a bit disingenuous, and clouding the real difference between our two approaches. The first thing that most of think about when we hear the word ”open” is Windows, which is available on a variety of devices. Unlike Windows, however, where most PCs have the same user interface and run the same apps, Android is very fragmented.

Det är nog hög tid att Steve börjar göra vissa efterforskningar i vad öppenhet faktiskt innebär. För det har faktiskt inget med Windows att göra, det skulle förmodligen inte kunna ha mindre att göra med Windows. Öppenhet bygger på en öppen och transparent källkod, inget annat. Att Microsoft sedan valde, till skillnad från Apple, att låta hårdvarutillverkare utveckla hårdvara som Windows stödde var inte bara ett geni-drag, utan var något som gjorde att Microsoft blev den dominerande spelare i det segmentet.

Även om jag kan förstå vad Steve menar så har det absolut inget med Windows att göra, ett faktafel som jag faktiskt inte trodde att han skulle göra. Och situationen blir ju mer olycklig när han helt klart läser innantill, det är alltså någon som skrivit – i bästa fall han själv – detta för att sedan låta det gå genom någon form av press-ansvarig hos Apple. Det är skrämmande låg lägsta-nivå om Apple faktiskt och officiellt anser att detta är vad öppenhet är.

Andy Rubin, skaparen och ansvarig för Android hos Google, var snabb att sätta Steve på plats med ett välriktat tweet.

Andy Rubin
the definition of open: “mkdir android ; cd android ; repo init -u git://android.git.kernel.org/platform/manifest.git ; repo sync ; make”

För er som inte riktigt har kodnings-lingon nere så betyder ovan att man plockar ut hela källkoden för att sedan kompilera en egen version av Android. Man skulle – om man har kunskap och viljan – kunna skriva om, lägga till eller ta bort delar av koden innan man gör ett operativsystem utav det. Och det är precis det som öppenhet står för.

För att sedan cementera sitt fragenterings-argument berättar Steve om TwitterDecks, yep T-W-I-T-T-E-R-Decks, problem med att portera sin populära twitter-klient till Android.

Steve Jobs:
Twitter client TwitterDeck [Err: TweetDeck] recently launched their app for Android. They reported that they had to contend with more than a hundred different versions of Android software on 244 different handsets. The multiple hardware/software iterations presents developers with a daunting challenge.

Many Android apps work only on selected Android handsets, running selected Android versions. And this is for handsets that have been shipped less than 12 months ago. Compare this with iPhone, where there are two versions of the software, the current and the most recent predecessor, to test against.

Starka argument, om dom nu vore sanna. Vilket dom inte är och det uttalandet är något som TweetDecks grundare Iain Dodsworth tar absolut avstånd ifrån.

Iains första tweet i ärendet:

Did we at any point say it was a nightmare developing on Android? Errr nope, no we didn’t. It wasn’t.

För att senare följa upp med.

@dannysullivan yes exactly! We only have 2 guys developing on Android TweetDeck so that shows how small an issue fragmentation is

Att Steve sa fel rörande TwitterDeck och TweetDeck spelar väl kanske inte så stor roll, alla kan göra och säga fel. Men det blir lite oroväckande när han, helt utan respekt mot TweetDeck och utan sanningsgrund, börjar dra exempel ur ”verkliga” livet som är rena lögner för att undermindera förtroende för Android. Detta är vad proffsen kallar för FUD – eller Fear, uncertainty and doubt.

För det är utan tveka denna nivå som Apple, eller snarare Steve Jobs, ser sig tvingad att ta. Det handlar inte längre om ett obetydligt Android-hot utan Android är redan idag större en iOs. Och det lägger en rätt tråkig sorti på Apples bästa kvartal någonsin.

Förutom att Android telefoner är billigare, finns i fler modeller och att Android-versioner släpps fyra gånger snabbare än iOs versionerna så har Android världens största grupp med kodare som ställer sig bakom projektet. Entusiaster som gladligen spenderar gratis och fri tid för att göra Android bättre. Det är det som är öppenhet och det är det som är styrkan med Android.

Även om detta inte är avgörande för den generella konsumenten är det en oroväckande trend från Apples och Steves sida. En trend som tyvärr kommer att underminera deras förtroende och i det långa loppet förtroendet för deras produkter och lösningar.

Apple var tidigare innovatorn i smartmobil-segmentet, eller snarare att dom skapade segmentet med iPhone. Men dom har försatt sig i en situation där dom nu får leka jage istället för utvecklare – en position som dom inte trivs i och en situation dom befanns sig i under operativsystem-racet med Microsoft.

Och vi alla vet hur det racet gick för Apple.

För er som vill höra hela Steves ”rant” finns den tillgänglig i ljudversion på länken nedan:
http://www.engadget.com/2010/10/18/steve-jobs-drops-knowledge-on-earnings-call-calls-out-google-an/

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

10 kommentarer

 1. Bra artikel! Men måste poängtera lite som jag inte riktigt gillade med den.

  Det första är att du säger att Android mobiler är billigare, vilket inte stämmer då många Android mobiler ligger högre i pris än iPhone numera. Jag förstår också att du är arg på Steve för det han sa, men du poängterar ingen enda negativ del med att Android finns på SJUKT mycket mobiler, tablets och snart också netbooks. Android börjar bli överanvänt i flera produkter och växer till ett massivt träd med massa grenar som spretar överallt, och till viss del har Google redan börjat tappa kontroll över sitt OS. Att också nu fler App stores kommer, är ju bara katastrof. Och jag anser att Google behöver göra seriösa ändringar för att undvika en framtida katastrof

  Jag ska dock poängtera att jag håller med dig om mycket som du skrev om i den här artikeln, Apple är långt från fullkomliga, så också Google. Jag ser dock det här som en desperat försvars taktik från Apple, då dom blivit påhoppade av Google flera gånger dom senaste månaderna… det verkar dock aldrig uppmärksammas speciellt när det händer.. Men hur som helst, tycker jag att vi låter Steve och Eric leka för sig själva, så står vi glatt och tittar på!

 2. Bra artikel! Men måste poängtera lite som jag inte riktigt gillade med den.

  Det första är att du säger att Android mobiler är billigare, vilket inte stämmer då många Android mobiler ligger högre i pris än iPhone numera. Jag förstår också att du är arg på Steve för det han sa, men du poängterar ingen enda negativ del med att Android finns på SJUKT mycket mobiler, tablets och snart också netbooks. Android börjar bli överanvänt i flera produkter och växer till ett massivt träd med massa grenar som spretar överallt, och till viss del har Google redan börjat tappa kontroll över sitt OS. Att också nu fler App stores kommer, är ju bara katastrof. Och jag anser att Google behöver göra seriösa ändringar för att undvika en framtida katastrof

  Jag ska dock poängtera att jag håller med dig om mycket som du skrev om i den här artikeln, Apple är långt från fullkomliga, så också Google. Jag ser dock det här som en desperat försvars taktik från Apple, då dom blivit påhoppade av Google flera gånger dom senaste månaderna… det verkar dock aldrig uppmärksammas speciellt när det händer.. Men hur som helst, tycker jag att vi låter Steve och Eric leka för sig själva, så står vi glatt och tittar på!

 3. Öppenheten är Androids styrka och svaghet samtidigt skulle jag vilja säga.

  Android Market vs Apple AppStore t.ex.

  Android sätt att kommunicera tilltalar ”nördar” mer. Folk som bryr sig om open source o sånt t.ex. De flesta skiter ju dock i det och vill bara att det ska vara enkelt o snyggt.

  Ska bli intressant att se hur det ser ut om ett år, nu när Symbian har dött också 🙂

 4. Öppenheten är Androids styrka och svaghet samtidigt skulle jag vilja säga.

  Android Market vs Apple AppStore t.ex.

  Android sätt att kommunicera tilltalar ”nördar” mer. Folk som bryr sig om open source o sånt t.ex. De flesta skiter ju dock i det och vill bara att det ska vara enkelt o snyggt.

  Ska bli intressant att se hur det ser ut om ett år, nu när Symbian har dött också 🙂

 5. Skaffa en twitter badge för din blogg också Tommie 😉

 6. Skaffa en twitter badge för din blogg också Tommie 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *