Verizon och Google hoppar jämfota i nätneutralitets-klaveret

Verizon och Google presenterade den 9 Augusti 2010 ett förslag på hur internettjänster skulle regleras – något som har varit en het potatis under många år. Kontentan är att operatörer inte skall kunna blockera viss trafik och skapa en gräddfil, såvida det inte är det mobila nätet eller helt nya bredbandstjänster. Och det är just den sista lilla detaljen som har fått Internet att vända upp och ner i ilska.

Google har traditionellt varit väldigt negativa till att tillåta någon form av begränsning och reglering av Internet, men föreslår alltså nu att viss reglering skall vara OK – något som retar gallfeber på nätneutrals-aktivister. Men innan vi går in på den biten skall vi nog klargöra vad just nätneutralitet är.

Vad är nätneutralitet?
Nätneutralitet bygger på att en enskild tjänsteleverantör inte på något sätt skall få en Internet-operatör att prioritera trafik eller tjänster för sina egna kunder. Poängen är att om du får tillgång till Internet skall du ha tillgång till hela internet, helt oreglerat.

Börjar man t.ex lätta på dessa regler är det inte ett långt steg till att Telia t.ex skulle kunna göra ett avtal med Facebook så endast Telia-kunder skall få tillgång till Facebook, blockeringen kommer i sådana fall ske på Facebooks sida, men man har skapat ett premium-Internet. Samma sak skulle vara om Telia t.ex skulle ta ut en extra avgift för att besöka Facebook.

Nu är allt detta vild spekulation, men det är just dessa skräck-scenarion som nätneutralitet skall motverka.

Vad föreslår Verizon och Google?
Verizon, som i detta fallet är operatören (Verizon är som t.ex Telenor) och Google, som är tjänsteleverantör med tjänster så som YouTube, Gmail osv, vill tillsammans börja sätta regler runt nätneutraliet. Förslaget bygger på att det traditionella bredbandsnätet skall lämnas orört, det vill säga vara nätneutralt men att mobilnätet och ”nya bredbandstjänster” skall vara reglerat. Vilken typ av regering som skall ske är idag inte känt, men även minsta lilla reglering kommer att vara en försämring för alla medborgare på Internet.

Och det viktigaste att tänka på här är att vi, som befolkar internet, inte kommer tillfrågas om vilken typ av reglering som kommer att genomföras. Ansvaret, genomförandet och reglerandet kommer ligga helt och hållet i operatören och leverantörerna händer – två vinstdrivande företag som först och främst svara till sina aktieägare.

Internet skall bibehållas neutralt
Situationen är absolut något som vi alla måste engagera oss i för att motverka. Det kommer aldrig komma något gott ur ett reglerat Internet förutom för företagen som tillhandahåller tillgång och tjänster på nätet. Till det sistnämnda kommer alltid alternativ finnas. Skulle t.ex Facebook börja reglera tillgång kommer en alternativ ta dess plats, men det är värre när det gäller just operatörer. Att tillhandahålla tillförlitlig Internet-tillgång är både kostsamt och tidskrävande, även om mindre operatörer kommer finnas kommer dom inte kunna tillhandahålla samma kvalitet på överföringen som vi har idag.

Det gläder mig att se att felera etablerade tidningar i Sverige uppmärksammar problematiken. För även om Verizons och Googles förslag just nu endast gäller USA så råder det inget tvivel om att Svenska operatörer och i viss mån leverantörer kommer kolla åt denna lösningen. Speciellt nu när video på nätet tar fart och bandbredden blir svårare att balansera.

Även om det tar emot att säga det så kanske den 9:e Augusti 2010 blev dagen då Google vände från att vara god, till att tyvärr vara ond. För detta är ren och skär ondska mot oss som värnar om ett fritt, öppet och neutralt Internet.

Källa och orginal-inlägget från Verizon och Google (på engelska):
http://policyblog.verizon.com/BlogPost/742/JointPolicyProposalforanOpenInternet.aspx

Fördjupning och mer läsning hittar ni nedan:
Dn.se, Computer Sweden, Computer Sweden (2), Ny Teknik, IDG.se

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

4 kommentarer

  1. Här är en pdf om vad PTS tycker och tänker kring nätneutralitet i Sverige, Europa och USA: http://www.pts.se/upload/Rapporter/Internet/2009/natneutralitet-2009-6-eng.pdf

    Intressant läsning.

  2. Här är en pdf om vad PTS tycker och tänker kring nätneutralitet i Sverige, Europa och USA: http://www.pts.se/upload/Rapporter/Internet/200…Intressant läsning.

  3. Bra att folk börjar ta upp den här saken. Vi måste vara väldigt rädda om det vi har,för det dröjer säkert inte länge förren någon tar upp den här tråden hos oss. Exempel 4g ska bara ha pri ett på video från viasat eller nåt.

  4. Bra att folk börjar ta upp den här saken. Vi måste vara väldigt rädda om det vi har,för det dröjer säkert inte länge förren någon tar upp den här tråden hos oss. Exempel 4g ska bara ha pri ett på video från viasat eller nåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *