Har under sommaren provat Gowalla i mitt kompisgäng och det står klart att vi kommer se fler Sociala Spel i framtiden. Även om Gowalla och Foursquare båda är i sin linda så skapas det nya affärstillfällen i väldigt högt takt inom detta segmentet, men vad går det ut på?

Konceptet är enkelt och bygger på att man ”checkar in” på olika platser med sin mobil och/eller smartphone. Dom olika ”spotsen” skapas av användarna själva vilket gör att systemet sprider sig otroligt snabbt över hela sverige, man blir inte förvånad när man ser att Restaurang Peking i Örkeljunga har en egen spot, och det med foto och kommentarer.

Vad går det ut på?
Spelet går ut på att checka in på detta olika spots och på så sätt få ”items”. Ett item kan t.ex vara en margarita eller varför inte en Frisbee. Och det är här det sinnrika med detta system kommer in.

Användare kan välja att släppa items på spots som dom är på, genom att släppa ett item får dom lite högre status på den spotten och andra som besöker samma ställe kommer se att användaren är en founder. Items får man genom att antingen byta ut dom man har eller att man slumpmässigt tillhandahåller dem när man besöker en ny (eller gammal) plats.

Poängen är såklart liten, men det är beroendeframkallande. I min familj pågår just någon form av Gowalla-hets där en stor del av spelet går ut på att checka in på spots i smyg, så respektive missar den spotten. Det är kul och det är väldigt medryckande. Så medryckande att nästan hela kompisgänget nu plockar (och lägger till spots) för det vildaste.

Hur säkert är det?
Säkerheten runt Gowalla och FourSquare är sedvanligt upp till dig som användare, du kan vara hur publik och transparent du vill eller så kan du endast tillåta att dina vänner ser var du ”checkar in”, vilket är rekommenderat.

Man måste komma ihåg att geo-location faktiskt visar i realtid var du befinner dig. Ett rätt troligt scenario är att tjuvar håller koll på när hus är tomma genom att följa social media. Meddelanden som ”Nu åker vi och barnen på Semester, åter den sista Augusti” är onekligt ett dumt och ogenomtänkt meddelande.

Go Walla at the Four Square!
Men med lite disciplin och know-how kan Gowalla och FourSquare vara riktigt roligt, speciellt om man är ett gäng som går ihop och spelar tillsammans.

Men grundregeln är att endast checka in på spots som är relevanta för dina vänner. Att kontinuerligt checka in varje måndag till fredag på jobbet ses som spam och onödig information.

Utmaningen är att checka in på ställen som faktiskt intresserar dina vänner/följare.

Länkar:
http://gowalla.com
http://foursquare.com

Mer on Gowalla och FourSquare i Svensk Media:
InternetWorld, PC För Alla, Pc För Alla (2)