Google far och flyger rätt in i resebranschen

Google meddelade under Fredagen att dom kommer genomföra ett köp utav boston-företaget ITA Software för 700 miljoner dollar i kontanter. ITA är specialiserade i mjukvara som resebolag världen över använder. Bakgrunden till köpet är att Google vill visa resedata direkt i deras sökmotor.

Söker du t.ex på ”flights to new york” så kommer sökmotorn inte bara ge dig information om vart du kan köpa biljetter, utan även när planen går och anländer – direktuppdaterat från flygbolagen.

Googles VD Eric Schmidt kommenterar:

We are pretty comfortable that because of the unique nature of travel search, that [the deal] is pro-competitive and pro-consumer and we are going to build new search tools, and quickly get you to a site that will let you buy a ticket.

Nyheten är förmodligen oroande för flera svenska företag som t.ex Flygvaruhuset, Supersavertravel och Seat24 som baserar sin verksamhet på att hämta ut och presentera just sådan här data på deras egna siter. Det är inte helt otroligt att man kommer att kunna googla på ”sista minuten thailand” för att få fram dom billigaste resorna direkt i sökmotorn.

Genom geolocation stödet i HTML5 och på mobiler kommer detta även ge Google en chans att hitta vart du sitter ju nu och automatisk, förmodligen genom Google Maps, mappa upp den snabbaste och enklaste vägen från din nuvarande position till den slutdestination som du sökte på.

Det är inte heller helt osannolikt att Google kommer använda denna data som en del i deras navigerings-system i både Google Maps och Android.

Vart att notera är även att Google betalade kontant för bolaget, vilket tyder på att dom var väldigt motiverade att genomföra köpet. Och om amerikanska motsvarigheten till konkurrensverket godkänner affären kommer vi framöver alltså kunna sköta våra resor direkt i Google.

Källa:
Googles Officiella Blogg

Mer om Google och ITA i Svensk Media:
Computer Sweden, Metro

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

5 kommentarer

  1. Underbart! Alltid härligt när en tjänst man ofta använder får nya härliga funktioner! Inte för att jag reser så mycket då men…

    • Tommie

      Medhåll! Och även om jag själv inte reser mycket tilltalar det mig att jag [snart] kan googla efter sista-minuten resor snarare än att studsa runt på 10-talet hemsidor 🙂

  2. Underbart! Alltid härligt när en tjänst man ofta använder får nya härliga funktioner! Inte för att jag reser så mycket då men…

  3. Tommie

    Medhåll! Och även om jag själv inte reser mycket tilltalar det mig att jag [snart] kan googla efter sista-minuten resor snarare än att studsa runt på 10-talet hemsidor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *