Antenn-problem med iPhone 4 och hur en uppdatering av mjukvaran förmodligen löser problemet

Som teknik-entusiast, podcastare och tidigare iPhone ägare har jag med ett nyfiket öga följt alla rapporter rörande det mystiska signal/antenn-felet med iPhone 4. Att felet finns där är förmodligen alla överrens om, men vad som gör det hela mystiskt är att alla inte kan återskapa det.

Men det som gör storyn riktigt intressant är att det nu kommer rapporter på att Apple kommer släppa en mjukvaruuppdatering som löser problemet i ios 4.01. Hur kan Apple släppa en mjukvaruppdatering som fixar ett problem med hårdvaran? Lösningen är förmodligen mycket enklare än du tror.

Teorin, för det är en teori, bygger helt enkelt på att Apple satte en ytterst låg lägsta tröskel för signalmottagningen i ios 4. Låt oss anta att det krävs minst 5% mottagning för att kunna hålla ett samtal med godtagbar kvalitet, sedan är 100% mottagning bäst och 0% är sämst.

I mjukvaran har man sedan satt att även om telefonen endast har 5% mottagning så visar den fem stycken pinnar i mottagnings-mätaren, dvs bäst mottagning. För i teorin stämmer det ju, även om du bara har 5% av 100% så räcker dom ynka procenten för att hålla ett korrekt och bra samtal. Sjunker den sedan under 5% så ramlar pinnarna av en efter en.

Motivationen till detta tros vara att det ur ett marknadsföringsperspektiv är bättre att telefonen visar 5 pinnar oftare än 4 pinnar, en telefon med bättre mottagning säljer ju fler exemplar än en telefon med sämre mottagning.

Vad som sedan händer när du sätter tummen på den beryktade lilla skåran mellan mobil-antennen och WiFi-antennen i iPhone 4 är att den tappar några få procent mottagning, förmodligen ingen signifikant signalförsämring men är du i en situation där du redan ligger på 5% mottagning och tappar 3-4% så kommer pinnarna på mottagningsmätaren sjunka som en sten.

Det är förmodligen därför vissa kan och andra inte kan återskapa detta fel. Dom som inte kan återskapa felet har förmodligen bra sändning och faller inte under lägstanivån som Apple har satt. Och det är här som mjukvarubiten kommer in.

I ios 4.01 kommer Apple förmodligen sätta en lite högre tröskel på lägsta-nivån till säg 15-20%. Överlag kommer alla få en något sämre mottagning, dvs i vissa lägen kommer telefonen visa fyra pinnar istället för fem men vi kommer inte längre se den extrema signal-förlust som finns idag.

Man kan sedan debattera om huruvida Apple borde ha noterat detta in slutgiltiga versionen och om det speciellt moraliskt av Apple att överhuvudtaget sätta en så låg lägsta nivå, men i slutändan – och om denna teori stämmer – så borde felet försvinna med en uppdatering av mjukvaran.

Vill ni grotta er djupare ner i denna teori så rekommenderar jag att ni läser Steve Gibsons eminenta blogginlägg om just detta. Missa inte kommentarerna till hans inlägg!

Uppdatering, 2010-07-02: Apple har nu släppt ett officiellt uttalande som stödjer denna teori.

Mer om iPhone 4 och Antenn-problemet i Svensk media:
Metro, MacWorld, MacWorld (2), MacWorld (3), Dn.se, SVD.se, Aftonbladet.se, Aftonbladet.se (2)

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

18 kommentarer

 1. Mycket intressant skrivet, något jag verkligen inte har funderat över att man kan göra som tillverkare. Tack för en bra blogg och podcast!

 2. Intressanta tankar.

 3. Mycket intressant skrivet, något jag verkligen inte har funderat över att man kan göra som tillverkare. Tack för en bra blogg och podcast!

 4. Intressanta tankar.

 5. Jag har varit med om den här diskusionen vid varje ny Iphone, när ska de lära sig, men så e de oxså ny i gamet

 6. så det enda som görs är att man ändrar nivån, men inte åtgärdar det egentliga problemet. Dvs att det är för dålig mottagning. Hur vore det att kanske byta ut antennen så det tar emot bättre? (svagare signaler)

  • Tommie

   Problemet finns dock med alla telefoner, även Nokias och Sony Ericsson.

   Anledningen till att det blir så uppmärksammat med just iPhone 4 (och 3GS med ios 4) är just att den droppar så många bars.

   … åtminstone i teorin. På Måndag vet vi 🙂

 7. Jag har varit med om den här diskusionen vid varje ny Iphone, när ska de lära sig, men så e de oxså ny i gamet

 8. så det enda som görs är att man ändrar nivån, men inte åtgärdar det egentliga problemet. Dvs att det är för dålig mottagning. Hur vore det att kanske byta ut antennen så det tar emot bättre? (svagare signaler)

 9. Tommie

  Problemet finns dock med alla telefoner, även Nokias och Sony Ericsson.Anledningen till att det blir så uppmärksammat med just iPhone 4 (och 3GS med ios 4) är just att den droppar så många bars…. åtminstone i teorin. På Måndag vet vi 🙂

 10. Tycker det är riktigt synd att den har detta problem!

 11. Tycker det är riktigt synd att den har detta problem!

 12. Jonas_l

  Detta ”Problem” hara bara uppärksammats i AT & T s nät i USA, inte i några andra länder…. =)

 13. Jonas_l

  Detta ”Problem” hara bara uppärksammats i AT & T s nät i USA, inte i några andra länder…. =)

 14. Saffe

  Jag har googlat efter iPhone4 antennproblem och hamnade på den här sidan. Tack för att du förklarade så enkelt och tydligt. 

 15. Saffe

  Jag har googlat efter iPhone4 antennproblem och hamnade på den här sidan. Tack för att du förklarade så enkelt och tydligt. 

 16. Really interesting write up and it’s really great thought. thanks a lot for sharing this here.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *