Internationellt är e-Sport betydligt större än vad den är i Sverige, t.ex så sänds bland annat Tyskland och Sydkorea många turneringsmatcher på nationell TV. Och även om Sverige har varit duktiga på att producera fram skickliga spelare (t.ex HeatoN och SpawN ) inom grenen så har den aldrig riktigt fått fotfäste i den mainstream-media.

I alla fall inte förrän nu då SVT fått upp ögonen och sände live webbtv från World of Warcraft, Street Fighter IV, Quake IV och Counter-Strike tävlingarna från årets Dreamhack Winter. Upplägget var väldigt likt en OS-satsning där allt styrdes via en studio hos SVT med en programledare och gäster i studion, men undantaget att e-sporten endast sändes på nätet.

Dom flesta matcherna visades live och hela evenemanget pågick under drygt två dygn med avslutande finaler på Lördagskvällen/natten som varvades med diskussioner i studion och rapportage från Dreamhack.

Leonard Wallentin på SVT kommenterar:

Vi har rapporterat om Dreamhack via vår nyhetsverksamhet i flera år. Men då har det varit mer av typen ”här samlas ungdomar och dricker Joltcola”. Vi har velat göra en riktig satsning på e-sport ganska så länge.

I samband med livesändingarna passade även SVT på att prova sina nya P2P-sändningar (via octoshape) som, i likhet med BitTorrent, delar ut datan på flera peers (klienter) som alla laddar ner i från. Vilket skapar ett distribuerat nätverk där den centrala servern avlastas ju fler som tittar och slutligen betydligt bättre nedladdningstider för användaren.

Källa:
http://svt.se/2.58360/1.1779746/

Mer om SVT och Dreamhack i Svenska medier:
MicroDatorn, IT24, M3, CS, Aftonbladet, Expressen