Rupert Murdoch är vd och styrelseordförande i News Corporation som äger t.ex The Sun, the Times och Wall Street Journal hotar i dagarna med att blockera ut Google.

Detta med anledning av att Google återpublicerar och länkar deras data, vilket kan tyckas oskyldigt – men News Corporation har under en längre tid haft en plan att skapa en sk. ”Pay-wall”, dvs en betalningsmodell för att läsa en tidning online.

Bakgrunden till detta är naturligtvis en sviktande tidningsmarknad och ”problematiken” med att folk kan komma åt deras artiklar gratis online. Med denna bakgrund blir det rätt logiskt för dem att även blocka ut Google med hjälp av robots.txt, så google (och i slutändan google news) slutar indexera deras artiklar.

Murdoch motiverar det hela med:

Det finns inte tillräckligt med reklam i världen för att alla webbplatser ska bli lönsamma. Vi har hellre färre besökare som betalar.

Modellen är helt enkelt mindre besökare, men en betydligt mer hängiven skara läsare – som gärna betalar för innehållet.

Om det är rätt väg att gå återstår dock att se.