voddler

Voddler, en ny tjänst som ger sig på ”en Spotify”, fast denna gång med filmer och tv-serier. Tekniken är en samma, centralt lagrad data som via p2p delas mellan användarna i en kontrollerad miljö (deras mjukvara). Voddler säger sig dock ta steget längre där dom kan använda sig av sk. trafficshaping – dvs att peers (användare) i samma nätverk som dig (t.ex bredbandsbolaget) prioriteras för att maximera din nedladdningshastighet, vilket lär behövas nu när vi snackar HD film.

Men allt är inte HD, utan för att nå upp till SD krävs det 2,5 Mbit internetanslutning, vill du kolla i 720p krävs drygt 6 Mbit och för 1080p krävs minst 10 Mbit samt en speciellt ”box” från Voddler, som inte finns släppt än – åtminstone inte publikt.

Voddle blir dock lite extra intressant då den är byggd på Xbox Mediacenter (XBMC) som är öppen källkod. Vilket förhoppningsvid betyder att Voddler någon dag kommer släppa delar av deras API öppet, dock inte mot deras streamingtjänster utan mot deras interface – så man t.ex kan se flickr-foton, sin facebook-profil osv direkt i Voddler och i förlängningen på din Tv.

Har själv ett beta-konto hos Voddler och måste säga att det har potential, kvaliten är ”ok” (kan tänka mig att det finns mycket att optimera”, subtitles drar igång automagiskt och överlag är känslan riktigt bra. Kan Voddler göra avtal med lite bolag samt få in några Tv-serier är jag inte helt främmande att faktiskt betala för något liknande Spotify Premium.

Det jag kan se som ett problem är att många redan har gjort sig vana med ett interface på sin tv, t.ex via VMC, XBMC, Mediaportal osv. Och när man en gång väl har vant sig vid Tv-signalen rätt in i ens mediacenter är det svårt att byta – t.om mot alla världens filmer och Tv-serier.

Mer om Voddler i Svensk media:
M3, Computer Sweden, IT24, Pc för Alla, DN.se, DN.se 2, SVD,