Tråkiga nyheter för alla er som satt och hoppades på att vi skulle få se PHP på Google App Engine då Googleanställda, till lika del-ansvarig för App Engine, Ikai nyligen meddelade att Google inte har några planer på att tillåta PHP i App Engine. Och att man inte heller skulle hålla andan över att det kommer inom den närmaste framtiden.

iKais meddelande var lika kort som dräpande och lämnade inte mycket rum för tolkning:

Do not wait for natively supported PHP. There are no current plans to implement it.

Detta kommer naturligtvis som en tråkig nyhet för alla PHP användare på AppEngine som hintintills har fått använda Quercus för att få tillgång till en, något begränsad, php kompilator. Ikais skriver även att Quercus finns och funkar, men kanske inte är den optimala lösningen – dock den enda lösningen för tillfället.

Han passade även på att bjuda på lite AppEngine statistik och det finns idag över 250 000 utvecklare med över aktiva 100 000 projekt. Dessa projekt står tillsammans för nästan 500 miljoner pageviews dagligen och att AppEngine växer så det brakar. Vilket förmodligen är anledningen till att Google väljer att endast tillåta Python och Java för tillfället.

AppEngine är en virtuell utveckling och hostingmiljö från Google som erbjuder en så kallad ”betala för vad du använder”-modell med väldigt generösa gratis-trafik innan man når ett tak där man måste börja betala. AppEngine är en mycket propulär tjänst att använda som så kallad backend för mobila applikationer och spel på till exempel Facebook.

AppEngine: http://appengine.google.com

Mer om AppEngine och fördjupning:
ComputerSweden