Google Buzz mot Twitter och varför Buzz kommer blåsa Twitter ur sjön

Som gammal van Twitter-användare kan jag redan efter två veckor med Buzz öppet säga att Buzz kommer blåsa Twitter ur sjön. Kanske inte denna vecka eller dom närmaste 6 månaderna, men det råder inget tvivel om att Twitter har mött sin överman här. Låt oss bryta ner det.

Geo location
Buzz kommer med ett mycket kompetent Geo Location api med lager på Google Maps. Detta innebär alltså att Google har skapat sig en plattform för geo-medvetna kommentarare från användare. Man skulle t.ex kunna stå i mitten av en stad och titta vad folk har rekommenderat för resturanger runt dig.

Rich media
Buzz stöder inline bilder och film. Inget behov av extern länkning till Tweetpic osv utan att hänger med som rich media i ditt Buzz.

Genomtänkt kommenterings-system ger smidigare diskussion
Twitter lider av sin karaktärsbegränsning när det gäller diskussioner. Ofta stöter man på intressanta Tweets som man gärna vill kommentera på, men just på grund av Twitters ”reply” system blir det väldigt rörigt att hänga med i diskussionen, speciellt om flera kommenterar på samma tweet. Buzz löser detta snyggt med inline diskussion för varje ”buzz”.

Världens största serverpark som backbone
Minns ni hur väl Twitter fungerade för bara något år sedan? Fail Whalen var din bästa vän och Twitter var ”over capacity” i tid och otid. Google är idag värdsledande när det gäller infrastruktur på nätet med serverparker stora som varulager – dom vet hur man skall hantera väldigt tunga webtjänster (Gmail, DNS, Apps, Calendar, Docs).

Öppna standarder, vem som helst kan utvecka för Buzz
Buzz bygger till 100% på öppna standarder, inga obskyra APIs utan väl beprövade tekniker som har funnits på marknaden länge. Så fort Google öppnar dörrarna för Oauth och read/write APIt för Google kommer det inte ta många minuter innan TweetDeck, Tweetie och liknande tjänster kommer stödja Buzz.

Buzz integreras i system som användaren redan är van vid
Buzz lever i GMail, för den gemene användaren är det ett perfekt ställe att sköta sina ”social feeds”, varför behöver använda tredjepartsprogram eller sidor för att läsa vad ens vänner skriver? Google Buzz löser den problematiken rätt i Gmail.

Sedan finns det mycket att önska med hur Google valde att rulla ut denna releasen, personligen hade jag sett opt-in beta och sedan, sakta men säkert, rulla ut det till allmänheten.

Gmail användare kan följa mig genom att klicka på denna länken (måste vara inloggad på Gmail) och Apps användare kan lägga till mig genom att söka på “tommie podzemski” via mobil-interfacet i Buzz. Eller så klart på Twitter på http://twitter.com/tommienu.

Mer om Google Buzz i Svensk Media:
IDG, DN.se, Metro, Gp.se

Så vad tror du? Rätt eller fel? Kommentera gärna.

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

3 kommentarer

 1. Det finns en del godbitar i buzz, men det kräver ändring om det ska kunna bli en twitter-killer.

  Eftersom det bygger på mail så plottrar det ner. Att just twitter inte har någonting med min mail att göra gör att jag gillar det. De borde separera det från andra tjänster istället för att trycka in det rakt i gmail.

  Buzz spammar mig med mail om buzz. Sluta! Fick skapa ett filter för det. Ska inte behövas.

  Begränsningen på 140 tecken är en av sakerna som gör twitter bra.

  Geolocation och rich media är dock trevliga saker. Men det är inget som lockar mig till byte.

  Att google inte kommit längre sen de köpte Jaiku är dåligt. Google får göra om och göra bättre.

 2. Det finns en del godbitar i buzz, men det kräver ändring om det ska kunna bli en twitter-killer.Eftersom det bygger på mail så plottrar det ner. Att just twitter inte har någonting med min mail att göra gör att jag gillar det. De borde separera det från andra tjänster istället för att trycka in det rakt i gmail.Buzz spammar mig med mail om buzz. Sluta! Fick skapa ett filter för det. Ska inte behövas.Begränsningen på 140 tecken är en av sakerna som gör twitter bra.Geolocation och rich media är dock trevliga saker. Men det är inget som lockar mig till byte.Att google inte kommit längre sen de köpte Jaiku är dåligt. Google får göra om och göra bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *