Voddler trampar i GPL klaveret, riskerar stämning och svartlistning

Voddler, som till stor del är baserat på XBMC, riskerar att inte bara svartlistas utan även att stämmas. Upprinnelsen till detta är att dom inte har följt dom regler och lagar runt GPL licensiering.

GPL, eller General Public License, är en fri och öppen upphovsrättslicens för program och kod som tillåter tillverkar att spara in stora utvecklingskostnader genom att återanvända redan skapad (och testad) kod.

Motprestationen är att ens egna kod måste, utan undantag, släppas under samma licens (GPL) och med full tillgång till hela källkoden. Dvs att vem som helst i sin tur kan ta det företaget har gjort och använda det i sina projekt, så länge projektet följer GPL.

Voddler är till stor del baserat på XBMC och ffmpeg, som båda omfattas av GPL. Och även om Voddler har släppt sin källkod, så visade det sig att dom inte släppt hela koden, utan medvetet undanhållit delar av deras kod, vilket bryter mot GPL och gör att dom riskerar både att svartlistas och i förlängningen att stämmas.

XMBC som har ett otroligt stort och bredd användarcommunity tog saken i egna händer och har under veckan som gått försökt få Voddler att förklara sitt agerande via deras supportplattform, vilket visat sig vara fruktlöst – fram tills idag.

Marie, en Officiellt representant för Voddler, meddelade idag att en uppdaterad version av källkoden nu är släppt och att samtliga uppdateringar av klienten kommer att finnas som öppen källkod. Dock kräver GPL att samtliga, även historiska, versioner skall släppas – vilket innebär att Voddler måste publicera fullständig källkod även till tidigare versioner.

Källa:
http://www.getsatisfaction.com/voddler/topics/gpl_and_voddlerplayer_exe

Mer om Voddler i Svensk media:
TechWorld, IT24, DN, SVD,

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

4 kommentarer

  1. Wow!
    Har missat detta pga. julestressen och jobb men Power to the People!
    OpenSource Voddler here we go… detta kan bara leda till den överlägset bästa tjänsten på internet sedan… Spotify kunde lagra spellistor lokalt!
    (eller har jag fel?)

  2. Wow!Har missat detta pga. julestressen och jobb men Power to the People!OpenSource Voddler here we go… detta kan bara leda till den överlägset bästa tjänsten på internet sedan… Spotify kunde lagra spellistor lokalt!(eller har jag fel?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *