Sedan Tisdagen den 17:e November pågår PDC 2009 i Los Angeles, eller Microsoft Professional Developers Conference 2009 om man så vill. PDC är Microsoft svar på Apples WWDC och har en liknande uppbyggnad: Fanboys (och fangirls) samlas och prisar företagets produkter och gå på workshops för att lära sig mer.

Årets fokus för Microsoft ligger onekligen i moln-tjänsten Azure och Office 2010 – vilket kommer sägs få en moln-variant. Bland annat meddelas det att man kommer gå igenom hur man kan konvertera sina .net applikationer till Azures moln-miljö samt hur man bygger program som använder både den lokala PCn processorer och Azures processorer i molnet.

Mycket fokus kommer även läggas på Office Web Apps, vilket är en webbvariant av Office 2010. Exakt hur dessa kommer fungera är fortfarande inte helt klart, och det finns rätt starka indikationer på att Microsoft inte kommer att kunna konvertera all den funktionalitet som finns på desktop-versionen till webbversionen.

Slutligen kommer det snackas mycket om den nya versionen av Visual Studio och i synnerhet dess Silverlight-funktionalitet. Versionen är döpt till Visual Studio 2010 och beräknas släppas under 2010. Fokus här ligger på att få folk att anamma just Silverlight, XAML, och dynamic scripting.

Mer on PDC2009 samt livecasts:
http://microsoftpdc.com/

Mer om PDC i Svensk media:
Computer Sweden