Google meddelande under gårdagen att dom har köpt reCaptcha, ett webbaserat verifikationsverktyg för att se om det är en människa eller inte som sitter bakom datorn genom bild-verifikation.

reCaptcha finns idag i över 100 000 implementationer runt om i världen, och står för mycket av den standard som idag finns runt captcha-system. reCaptcha har även ett välutvecklat system som läser bilder till ren text och det är just det som Google är ytterst intresserade utav, speciellt i deras bokbank (som har kritiserats hårt), e-bok system och nyhets arkivssystem.

Google är i synnerhet intresserad av att använda den teknik som reCaptcha utvecklat för att läsa av text. Det funkar helt enkelt så att användaren får se två ord, ett ord vet reCaptcha vad det är men det andra kan den inte tyda (programmatiskt). reCaptcha låter alltså människan tyda ordet åt datorn, och om ordet som reCaptcha vet stämmer så förutsätter den att det andra order är korrekt det med.

Googles Produkt Manager, Will Cathcart, kommenterar:

Having the text version of documents is important because plain text can be searched, easily rendered on mobile devices and displayed to visually impaired users. So we’ll be applying the technology within Google not only to increase fraud and spam protection for Google products but also to improve our books and newspaper scanning process.

Någon köpesumma är till datum inte känt.

Källa:
http://googleblog.blogspot.com/2009/09/teaching-computers-to-read-google.html