Efter att ha kört RC1 av Windows 7 sedan Maj 2009 är det nu dags att plocka ner den slutgiltiga versionen av Windows 7 i molekyler, men vi börjar från början.
Windows Vista var sådär, även om jag inte tillhört dom som regelrätt avfärdat Vista så har det dragits med drivrutins inkompatibilitet. Vilket delvis kan skyllas på tredjepartstillverkarna, men även på Microsoft och deras förseningar av Vista, vilket gjorde att den faktiska releasen kom som en chock och hårdvarustödet därefter.
Med SP1 fick dock Vista lite mer på fötterna och dom flesta – större – drivrutinstillverkare hann ikapp men inte tillräckligt för att få dom stora företagen att gå från Windows XP till Windows Vista, det tog helt enkelt för lång tid och Microsoft hade redan kommit en bra bit på vägen med Blackcomb och Vienna, något som 2007 döptes om till Windows 7.
Windows 7 bygger till stor del på den kärna som Windows Vista introducerade, vilket betyder att drivrutiner som fungerar på Windows Vista fungerar på Windows 7 utan större problem. Värt är dock att nämna att 32-bitars drivrutiner inte funkar speciellt bra på en 64 bitars installation.
Med fokus på användarvänligheten
Dom stora ändringarna i Windows 7 ligger dock på användarvänlighets-sidan, det märks att Microsoft har satt sig ner och funderat igenom vad som gick fel med Vista och bestämt sig för att rätta till dessa fel i Windows 7. Det märks t.ex genom nya Windows Aero som är betydligt snabbare än Vistas föregångare.
Men även Teman, Bakgrundsbilderna och Gadgets har fått sig en rejäl uppdateringing. T.ex stödjer bakgrundsbilder tidsstyra ändringar, så din skrivbordsbakgrund ändras var 30 minut. Gadgets kan nu tala direkt med Windows genom API och processhanteringen har ändrats för att ta mindre minne.
Windows Explorer har även upphottats med Libraries, vilket kan liknas vid virtuella mappar. T.ex så kan du skapa ett library som heter ”Musik” och sedan inkludera (inte kopiera) alla dina musik-mappar i detta biblioteket. Vilket gör att Windows 7 kommer hantera detta som en och samma mapp. Väldigt nyttigt för dig som har filer spridda över hela disken och förmodligen ett medvetet steg från Microsoft för att sakta avvänja oss vid det gamla C:\, D:\, E:\ tänket. Exakt var filen ligger är rätt oväsentligt, det viktigaste är hur man hittar den.
En stor nya feature i Windows 7 är även den nya Taskbaren. Förutom att den är drygt 10 pixlar mindre än föregångaren stödjer den nu något som kan liknas vid gruppering. Det bygger helt enkelt på att Taksbaren automatiskt kombinerar samma program under en grupp, så den sparar plats. Man kan även ”pinna” applikationer på Taskbaren, så ett och samma program alltid är på samma plats – oavsett om man startat programmet eller inte.
Windows 7 under huven
Under huven hos Windows 7 har det även hänt stora delar. Windows 7 har t.ex stöd för upp till 256 processorer, senaste FireWire (IEEE 1394), effektivare viloläge för processorer (Timer coalescing), bättre hantering av enheter, Solid state drives – som kan utnyttja Superfetch och ReadyBoost, Virtuella diskar med mera.
Microsoft har även jobbat hårt på att minimera boot-tiden på Windows 7. I snitt så bootar 35% av Vista SP1 installation på 30 sekunder eller mindre. Men Windows 7 vill dom sänka den siffran ytterligare genom att ta bort flera services och enheter som autostartas vid booten.
Slutligen
Microsoft har helt enkelt hittat hem med Windows 7, användarvänligheten är betydligt bättre än Windows Vista och hårdvarustödet är utmärkt. Det känns på många sätt som hoppet från Windows 98 (eller ME) till Windows XP. Windows 7 är betydligt mer genomtänkt och snabbare än sina föregångare och t.om min gamla laptop som legat och samlat damm under sängen kör det helt acceptabelt.
Windows 7 är helt enkelt bra, riktigt bra – så sitter du på Windows XP idag är det hög till att gå direkt till Windows 7. Sitter du på Vista är det inget snack, då skall du omedelbart uppgradera.
Mer information om dom olika versionerna av Windows 7 och priser hittar du på:
Windows 7 på intågande, vilken version skall du välja?
Roger
Jaha, du pratar som den riktiga Guru du är. Jag litar på dig.
Roger
Jaha, du pratar som den riktiga Guru du är. Jag litar på dig.