Från iPhone till Android, Del 1: Hårdvaruskillnader och första intryck

Del 1.Skriven efter en vecka med Android.

Innan vi går in på detaljer i denna artikel-serie är det viktigt att understryka är att jag är en väldigt nöjd iPhone 3GS-användare sedan sommaren 2009, jag har egentligen inget emot Apple som företag och jag hade förmodligen varit helnöjd med min iPhone 3GS om det inte vore just för den stängda miljön och den väldigt begränsade möjligheten till personalisering.

Anledningen till att jag över huvudtaget provar en Android-mobil är just för att jag erbjöds att välja en ny mobil på jobbet och valde således en HTC Desire. Vilket är viktigt att väga in i ekvationen, jag måste inte gilla min Desire eftersom jag inte har köpt den för egna pengar. Utan jag kan med gott samvete låta den ligga i en låda på jobbet och köra vidare med min iPhone.

Nog med försnack, nu kör vi från iPhone till Android.

Hur jag använde min iPhone 3GS
Använde min iPhone i huvudsak som en smartphone. Pratar förhållandevis lite i telefonen utan använde den mer som surf och mobil-enhet.

Dag-till-dag aktiviteter innefattade att:

 • Lyssna på Podcasts via iTunes
 • Kolla mailen via inbyggda applikationen
 • Surfa med Safari
 • Kolla Twitter med TweetDeck
 • Kolla Google Buzz via Safari

Använde förhållandevis lite apps – egentligen fanns det inget förutom TweetDeck som jag körde varje dag. Visst använde jag apps, men det var absolut inget jag såg som en nödvändighet. Spel är för mig helt ointressant på en smartphone utan använde den förmodligen mer som ett arbetsverktyg än underhållningsmaskin.

Jag har även en aktiv Apple Developer licens och har skickat in Apps för validering hos Apple. Jag är även i full gång med att skriva Apps för Android-plattformen och ser mig själv som en rätt avancerad användare.

Hårdvarumässiga skillnader mellan iPhone 3GS och HTC Desire
Det första som slår en är skärmen på Desire, inte bara upplösningen utan hur enastående bra färg-återgivningen är. iPhonen ser riktigt dålig ut i jämförelse, det är nästan så man undrar över hur man ens kunde vara nöjd med iPhonens skärm efter att man har kört med Desiren i någon vecka.

Desire är tack vare in Snapdragon-processor betydligt rappare att starta och arbeta med apps än iPhonen, även om iPhonen har något magiskt över sig när det gäller scrolling. iPhonen är helt enkelt oslagbar när det gäller scrollningskänslan. För en icke-smartphone användare måste detta låta helt bisarrt – men har man suttit med en iPhone vet man hur extremt responsiv den är i touch-momenten, det finns helt enkelt ingen konkurrens.

Vad det beträffar ljudet så är faktiskt iPhonen bättre än Desire när det gäller en inbyggda högtalaren. Desire har ett väldigt vasst (frekvensmässigt sätt dåligt) ljud när det ringer i den eller larmet går av på morgonen. Eftersom jag aldrig brytt mig att lyssna på musik i varken iPhonen eller Desire så borde jag inte uttala mig om kvalitetsskillnader på just den punkten. Men i mina öron låter dom lika bra.

Formfaktor
Vad beträffar formfaktorn på dom två telefonerna så känns Desire betydligt bättre i designen. Den är mindre, smidigare, rundare och enklare att arbeta med – iPhonen känns stor och klumpig i jämförelse.

Hårdvaruknapparna på Desire (Hem, menu, optiskt trackball, back och search) är även dom gudasända. Man inser inte hur bra knapparna är förrän man har använt Desiren i någon vecka – i synnerhet back-knappen som används hur många gånger som helst per dag.

Det märks att HTC har lagt mycket tankeverksamhet bakom utformningen av Desire, saker finns där man förväntar sig att dom skall finnas. Och eftersom knappar är globala (funkar i alla appar) behöver man aldrig fundera på hur man t.ex backar i browsern, man trycker helt enkelt på back-knappen och saken är biff.

Det negativa med hårdvaran på Desire måste nog vara det faktum att den har en tendens av att bli väldigt varm när man jobbar med den ett tag. Visst är det inte så att man bränner sig, men det är en uppenbar värme-skillnad på telefonen efter bara 30 minuters filmtittande eller surfande.

Batteritid
Detta är en svår puck, speciellt för Android-mobiler överhuvudtaget. Out of the box är dom förmodligen rätt likvärdiga, båda klarar runt 5-7 timmars aktivt användande på Wifi eller 3G – vilket är helt OK för smartphones. Standby klarar sig båda mobilerna helt OK en hel dag med normalt användande, men det är på just standby-tiden som Androiden kan få rejäla problem.

Och det handlar mer om Android som plattform än Desire som mobil. Anledningen är helt enkelt att man kan installera bakgrundsprocesser på Android. Och med det menar jag inte multitaskande program, utan processer som körs aktivt i bakgrunden. Ett bra exempel på en sådan app är t.ex BatteryLife, en liten widget som visar hur mycket batteri du har kvar på din mobil.

En dåligt kodad Android-app gör att din telefon aldrig går ner i sleep-mode när du låser den, utan den fortsätter att köras aktivt i bakgrunden – vilket drar fruktansvärt mycket onödig batteritid eftersom den fortsätter att konsumera processor-cyklar. Som ny Android-användare installerar man nog gladligen det mesta från från Android Market (tänk Apple AppStore) och då är det inte speciellt konstigt om telefonen bara håller en halv dag.

Det finns en uppsjö med program som hjälper dig att hantera och optimera din batteritid på din Desire (eller Android-mobil generellt), men det kräver intresse och engagemang. Jag kommer gå in mer i detalj rörande just mjukvara in nästa del av serien, men här finns ett stort problem med Android för ”medel-användaren”, det vill säga dom som inte bara använder den som en ”dumbphone” utan kasta in en massa Apps utan att egentligen läsa på vad Appsen gör och hur det påverkar batteriet.

Måste nog motvilligt säga att batteritiden är bättre på iPhonen, även om dom båda – out of the box – är rätt likställda, men just på grund av Androidens möjligheter att tok-trasha batteritiden får jag nog ge en poäng till Apple här, på gott och ont eftersom det egentligen handlar om hur du behandlar ditt operativsystem.

I nästa Del tar vi en närmare till på användningen av operativsystemet, inställningar och slutsatsen; Android eller iPhone?

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

21 kommentarer

 1. Kristoffer

  Trevlig blogg. Har precis själv bytt till Desire. Men inte från iphone utan en skruttig gammal SE mobil.

  Bra att du är en mer avancerad användare också, och inte ger telefonen/operativet ett oförtjänt dåligt omdöme bara för att man trasha den med dåligt skrivna apps. Google borde nog se över detta innan det blir ett problem. Systemet bör vara fritt men inte för fritt.

  Lycka till med telefonen!

  • Tommie

   Tack, och tack igen för att du läser bloggen 🙂

 2. Andreas

  Intressant artikel, jag har själv en Desire och kan hålla med om att den inbyggda högtalaren inte är den bästa. Men tycker att batteritiden blivit lite bättre under den månaden jag haft telefonen.

  Upptäckte ett litet stavfel, det bör vara varm i denna mening.
  Det negativa med hårdvaran på Desire måste nog vara det faktum att den har en tendens av att bli väldigt värm när man jobbar med den ett tag.

  • Tommie

   Har läst att batteriet tydligen skall bli bättre efter några laddningar, vet dock inte om hur mycket sanning det ligger bakom det – men kan hålla med om att det känns som att det faktiskt blir bättre och bättre 🙂

   Kanon, tack – har uppdaterat posten, har en dålig ovana att skriva blogginlägg direkt i wordpress, borde köra texten genom en stavningskontroll åtminstone:)

   • taz76

    Det är väl allmänt så med mobiler och deras batterier – att man ska låta den ladda ur fullständigt och sen ladda fullt.. upprepa det på samma sätt första gångerna.

 3. Hugo

  Väldigt intressant och givande läsning!
  Ser fram emot nästa 🙂

 4. Micke

  Spännande läsning inte minst för mig som även jag gjort samma byte..

 5. Kristoffer

  Trevlig blogg. Har precis själv bytt till Desire. Men inte från iphone utan en skruttig gammal SE mobil. Bra att du är en mer avancerad användare också, och inte ger telefonen/operativet ett oförtjänt dåligt omdöme bara för att man trasha den med dåligt skrivna apps. Google borde nog se över detta innan det blir ett problem. Systemet bör vara fritt men inte för fritt.Lycka till med telefonen!

 6. Mycket välskriven text. Jag hoppade över iPhone då jag bl.a saknade multitaskingen som min dåvarande Nokia N95-8GB hade. Härligt att kunna ha t.ex. Runkeeper och spotify igång i bakgrunden när mobilen är lås och ligger i kavajens innerficka.

  Delar dessutom erfarenheten av att batteriet ”håller längre” sedan man använt telefonen ett tag.

  Jag ser fram emot nästa del.

 7. Andreas

  Intressant artikel, jag har själv en Desire och kan hålla med om att den inbyggda högtalaren inte är den bästa. Men tycker att batteritiden blivit lite bättre under den månaden jag haft telefonen.Upptäckte ett litet stavfel, det bör vara varm i denna mening.Det negativa med hårdvaran på Desire måste nog vara det faktum att den har en tendens av att bli väldigt värm när man jobbar med den ett tag.

 8. Tommie

  Har läst att batteriet tydligen skall bli bättre efter några laddningar, vet dock inte om hur mycket sanning det ligger bakom det – men kan hålla med om att det känns som att det faktiskt blir bättre och bättre :)Kanon, tack – har uppdaterat posten, har en dålig ovana att skriva blogginlägg direkt i wordpress, borde köra texten genom en stavningskontroll åtminstone:)

 9. Tommie

  Tack, och tack igen för att du läser bloggen 🙂

 10. Hugo

  Väldigt intressant och givande läsning! Ser fram emot nästa 🙂

 11. Micke

  Spännande läsning inte minst för mig som även jag gjort samma byte..

 12. Mycket välskriven text. Jag hoppade över iPhone då jag bl.a saknade multitaskingen som min dåvarande Nokia N95-8GB hade. Härligt att kunna ha t.ex. Runkeeper och spotify igång i bakgrunden när mobilen är lås och ligger i kavajens innerficka. Delar dessutom erfarenheten av att batteriet ”håller längre” sedan man använt telefonen ett tag. Jag ser fram emot nästa del.

 13. percyo

  Gud vad gott du kliar en på ryggen som stod i valet och kvalet mellan IPhone och Desire

  Bra artikel…

 14. percyo

  Gud vad gott du kliar en på ryggen som stod i valet och kvalet mellan IPhone och Desire Bra artikel…

 15. taz76

  Det är väl allmänt så med mobiler och deras batterier – att man ska låta den ladda ur fullständigt och sen ladda fullt.. upprepa det på samma sätt första gångerna.

 16. någon

  Hej

  Tycker det var en trevlig artikel om skillnader utan att smutskasta någon.
  🙂

 17. någon

  HejTycker det var en trevlig artikel om skillnader utan att smutskasta någon.:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *