World Of Warcraft i siffror: Hur hanterar man 11.5 miljoner aktiva spelare online?

world-of-warcraft-logo

World of Warcraft är utan tvekan världens störta MMORPG, och med en aktiv spelarbas på över 11.5 miljoner så är det ett stadigt skepp att ro runt dagligen. Det har länge spekulerats över hur många servrar som hanterar just WoW och under GDC Austin (Gamers Developers Conference) i slutet av September bjöd Blizzard in till en unik titt bakom WoW och hur dom driver runt den virtuella världen.

Om man börjar med personalantalet så är drygt 4600 personer heltidsanställda hos Blizzard och arbetar uteslutande med WoW, detta innefattar allt från nätverkstekniker, utvecklare, support, gamemasters till grafiker, skriptare och översättare.

Spelet, innehållet och utvecklingen
T.ex så består Blizzards ”cinematic team”, dvs dom som gör alla intros/trailers etc, av 123 personer. Utvecklingsavdelningen består av 32 st programmerare som ansvarar för drygt 5.5 miljoner rader med C++ och Lua kod. All utveckling av innehållet görs i ett egenutvecklat verktyg som heter WowEdit, där man hitintills har skapat över 7650 uppdrag (quests), 70,000 aktiviter (spells) och 40,000 NPCs (none-playing-characters dvs Monster etc). Runt 180 000 buggar har hanterats sedan spelet skapades.

En annan resurskrävande avdelning är översättningsteamet som översätter spelet till 10 olika språk, vilket resulterar i runt 360 000 textsträngar och drygt 2 miljoner ord att ansvara över.

Grafikavdelningen, som består av drygt 51 personer, ansvarar för ca 1.5 miljoner objekt, vilket egentligen innefattar alla objekt i spelet, allt från minsta lilla ost till största monster.

World-of-Warcraft-gold

Hårdvara, teknik och Support
Men dom riktigt imponerande siffrorna ligger onekligen på nätverk och server-sidan: World of Warcraft drivs av drygt 13,250 blade servrar utplacerade på utspridda över hela världen (med ett center i Haninge, Stockholm) och står för 75,000 cpu kärnor och 112.5 terabytes av RAM-minne. Vilket onekligen behövs, när patch 3.1 släpptes skickades över 4.7 petabytes (4 928 307 GB) med data till spelarna.

Och hela nätverksavdelningen drivs av drygt 68 personer som använder sig av en GNOC (Global Network Operations Center) där man inte bara monitorerar alla maskiner utan även väderleksförhållandena i områdena där servrarna står. Blizzard lärde sig en läxa under slutfasen av testandet av WoW då en storm slog till mot staden där servrarna stod. Även om teknikerna garanterade att alla system såg OK ut på skärmen missade man att gå ner i hallen där vatten rann in från taket, vilket resulterade i att man hade en drygt 3 dagar lång nedtid.

På supportsidan sitter drygt 2500 personer utspridda över hela världen, detta innefattar t.ex 2056 game masters (personer som hjälper till i spelet) och 360 billing masters (folk som hanterar betalningar).

I spelet har drygt 4,449,680,399 achievements genomförts, vilket är ett speciellt uppdragssystem som har varit aktivt sedan Oktober 2008. Detta innebär alltså drygt 11 000 000 achivements genomförts per dag av 11.5 miljoner spelare sedan systemet introducerades, även om det naturligtvis är en fallande skala.

Man kan utan tvekan säga att det krävs rätt mycket för att hålla igång en virtuell värld på denna skalan och personligen kan jag tycka att Blizzard gör det bra. Naturligtvis finns nedtid, lag med mera. Men med all fakta på bordet är det i det hela tagen en otroligt stor maskin som fungerar riktigt bra.

Mer om World Of Warcraft i Svensk press:
DN.se, SVD, Aftonbladet, IT24, MacWorld, TechWorld, Computer Sweden

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

4 kommentarer

  1. En bra artikel med imponerande siffror, Blizzard är en riktigt grym grupp människor. De har gjort och presterat mer än vad man trodde var möjligt. Att inte leverera spel som inte håller måttet gör dom heller inte. Allt har varit en ren och skär fest för spelvärlden.

    Det ända utvecklingen som jag tror kan leda till att spelet blir sämre är att det bara blir lättare och lättare hela tiden. När jag slutade spelade en tid innan lich king och sedan gick och kollade på alla förändringar så var visserligen en del rätt eftersökta men allmängiltigt var att de gjort det så otroligt mycket lättare att avancera i spelet och behöva prestera mindre än någonsin.

  2. En bra artikel med imponerande siffror, Blizzard är en riktigt grym grupp människor. De har gjort och presterat mer än vad man trodde var möjligt. Att inte leverera spel som inte håller måttet gör dom heller inte. Allt har varit en ren och skär fest för spelvärlden. Det ända utvecklingen som jag tror kan leda till att spelet blir sämre är att det bara blir lättare och lättare hela tiden. När jag slutade spelade en tid innan lich king och sedan gick och kollade på alla förändringar så var visserligen en del rätt eftersökta men allmängiltigt var att de gjort det så otroligt mycket lättare att avancera i spelet och behöva prestera mindre än någonsin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *