Efter två intensiva dagar med Google I/O står det klart att Google kommer fokusera stenhårt på Android, APIs, Google TV och öppenhet. Just öppenheten var extra intressant då Google jabbade flera gånger mot Apple och det står väldigt klart att Google ställer sig bakom Adobe och Flash. Vilket ger en mycket intressant framtid för Google, dom stödjer både HTML5 och Flash officiellt.

Dag 1
Dag ett var i synnerhet för utvecklarna, det stod klart rätt tidigt att Google inte har efterliknat Apples WWDC-events med stora produktlanseringar och en ”one last thing”, utan det var av utvecklare, för utvecklare.

The Chrome Web Store
Bland dom stora nyheterna på Dag ett hittar vi The Chrome Web Store – vilket är ytterligare ett steg i Googles riktning att profilera Chrome som ett (webb) OS för framtiden. Med Chrome Web Store, som släpps i höst, kommer man att kunna köpa webbapplikationer direkt igenom Google Chrome. Procentfördelningen är 30 % Google och 70% utvecklaren. Huruvida programmen får tillgång till sk. Cloud storage eller inte delgavs inte, men mer information om Chrome Web Store lär dyka upp under sommaren.

Google Wave
Google gjorde det klart och tydligt att dom kommer satsa stenhårt på Google Wave och att det projektet inte på något sätt har dött av. Man meddelade t.ex. att Wave kommer att släppas till allmänheten, vilket betyder att man nu inte längre behöver få en inbjudan för att testa Wave.

Google App Engine for Business
Sista ämnet för Dag 1 var Google App Engine for Business, vilket innebär att Google tar ett steg närmare företagen med AppEngine. Med hostade SQL databaser, SSL och centraliserad hantering av tjänsterna kommer Google att bli ett vasst kort inom cloud hosting.

Dag 2
Det inofficiella temat för dag två var egentligen Google TV, men efter en undermåttig och smått pinsamt dåligt genomförd demonstration av Google TV stal Android showen med Android 2.2, eller FroYo som den nya Android versionen populärt heter. Dag två var även menat att vara lite mer utav att WWDC-event där större slutkundsorienterade produkter och tjänster skulle presenteras, men just på grund av det något taffliga genomförandet ebbade det ut lite.

Android 2.2 – FroYo
Stora nyheter på Android-fronten, det står klart att Android utan tvekan är något som Google kommer satsa stenhårt på i framtiden. Förutom att alla android-enheter (nya som gamla) som installerar FroYo kommer se en två till fem gånger prestandaförbättring, på exakt samma hårdvara tack vara den nya JIT kompileraren.

Med FroYo introduceras t.ex. Googles nya Push-notification-system. Och du kan redan nu sluta dra paralleller med det som Apple kallade för Push-notifications inom iPhone OS-världen. Googles version är ”Cloud-to-device messaging done right”, som Google själva säger.

Ett av dom Push-notification demos som visades var t.ex. att man kommer att kunna pusha en sida från Google Chrome rätt till sin Android-telefon utan att man behöver interagera med telefonen, allt sker från datorn genom google moln-struktur till din enhet. Mycket smidigt, vilket öppnar för intressanta möjligheter i framtiden.

Bland dom övriga Android-nyheterna fanns t.Ex Wifi HotSpot, man kan helt enkelt dela ut sin 3G anslutning till andra enheter över 3G – något som funkat under ett bra tag med rootade Android-telefoner, men det kommer nu alltså out-of-the-box i Android 2.2.

Google meddelade även att Flash 10.1 har fullt stöd i FroYo, även detta är ett starkt budskap till Apple att Google står bakom Adobe till hundra procent.

Ett rike, med flera hundra APIs.
Google gillar sina APIs, det är inget snack om det. Under dag två presenterades det tre helt nya APIs för Google Buzz, Google Prediction och The Google Moderator. Samtliga APIs gör det möjligt för utveckare att använda denna funktionalitet i sina egna program/applikationen på webben.

Google TV
Slutligen har vi då Google TV – Googles försök att ta sin in i vardagsrummet hos gemene man. Det är rätt svårt att sätta fingret på vad den exakta produkten är här, men om man tänker sig ett medie-center (Apple TV, XBMC, Windows Media Center) byggt på en sökmotor så är man förmodligen rätt nära vad Google TV är.

Förutom att det kommer att släppas Sony TVs som har funktionaliteten inbyggd så släpps även en sk. Box som kör Google TV på din existerande TV. Inga priser eller specifikationer delgavs dock under Google I/O.

Det enda som egentligen imponerade under Google TV presentationen var kanske att alla Android-enheter kommer att kunna styra en Google TV. Samt att man även kommer att kunna pusha upp innehåll från sin telefon direkt till TVn.

Mycket Google framöver helt enkelt, det skall bli intressant att se vad Apple svara med den 7:e Juni då WWDC går av stapeln. Att det blir en ny iPhone-modell är rätt givet, men det känns nästan som att Apple måste ta ett extra steg här för att hålla användarna inom iDevice-världen. Steve Jobs har lovat att vi inte skall bli besvikna, så det återstår bara att se den 7:e Juni.