googlechromeosGoogle har rätt, 90% av dagens datoranvändande sker i webbläsaren, så varför är vi då omständliga och bootar upp ett helt system för detta enda syfte? Med den frågeställningen i bagaget satte sig utvecklingsgänget hos Google och börjar skissa på vad som skulle bli Google Chrome OS.

Och visst är tanken svindlande, speciellt om man ser till sig själv och hur mycket man faktiskt gör i dagens webbläsare, det är allt från mailen till dokumenthantering och om OnLive levererar vad som lovar kommer vi även spela våra spel i webbläsaren.

Google Chrome OS är, på pappret, ett genidrag – för Googles inkomstkälla och plattform är just webbläsaren, det märks mycket väl att Google inte har intresset av att skapa program i konventionell mening utan Google Chrome (webbläsaren) är bara ett nödvändigt steg mot Google Chrome OS.

Så, hur bra är då Google Chrome OS?
Till att börja med är detta en mycket tidig utvecklar-version av Chrome OS, den är långt ifrån optimerad och ljusår ifrån något som kan liknas vid en skarp release. Men det rullar på helt ok och den som har använt Google Chrome eller Andriod kommer känna igen sig, speciellt vid första steget – som är att logga in med ditt google-konto, annars startar inte OSet.

I övrigt är det mycket likt just Google Chrome, vilket inte är så konstigt med tanke på att båda bygger på samma källkod, dvs kod från chromium.org (och även webkit). Överlag är känslan god och med tanke på webben snabba utveckling på att köra allt i ”molnet” så kan Google Chrome OS bli en bra spelare.

Android då?
Hur Google Chrome OS skall passa in med Android och i synnerhet dom båda i netbook-segmentet tror inte Google kommer bli några problem, utan att dessa två operativsystem är för olika användare. Dvs att Android är inriktad mer på en bredare enhetsmarknad med set-top boxes, mediaspelare, mobiler etc medans Google Chrome OS är endast för netbooks och persondatorer.

Källa:
http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

Mer om Google Chrome OS i Svensk Media:
IDG.se, MacWorld, Computer Sweden, IT24, Metro.se, DN.se, DN.se, SVD.se,