Då börjar kriget så sakta komma igång, men Googles tillkännagivande rörande Android 2 under förra veckan tar dom ett rejält kliv upp mot iPhone och dess marknadsdominerande position.

Verizon och Motorola sägs bli den första leverantören i USA som säljer mobiler tillsamman med Android 2, eller Eclair som versionen heter inofficiellt – Google döper nämligen alla sina Android-versioner efter bakverk (Version 1.5 hette t.ex Cupcake och 1.6 Donut).

Både Google och Verizon trycker hårt på i sin marknadsföring på att Android är en öppen plattform, dvs att alla kan utveckla för en Android-mobil, på både PC, mac och linux eftersom dess SDK bygger på Java. Medan Apples filosofi verkar vara att driva en ytterst nedslängd, dock välfungerande, miljö satsar Google på öppenhet och tillgänglighet.

Den stora skillnaden på Android 2 och iPhone är just öppenheten, man kan t.ex köra flera program samtidigt, man kan köra program i bakgrunden och Androids AppStore (kallad Android Marketplace) kräver ingen tredjeparts-verifikation av programmen.

Även om Android 2 inte är en stor uppgradering av plattformen är det ett medvetet steg av Google för att profilera Android som ett utvecklande och levande projekt. Vilket märks, i dagarna meddelade t.ex Sony Ericsson att dom släpper sin första Android-mobil i sommar, Xperia X10.

Mer Android i Svensk media:
CS, M3, MacWorld, IT24, M3, IT24